Od 1. júla k dispozícii Jurčina s Valábikom, bez klubu aj Brodeur

27.06.2012 Celý región

New York 27. júna (TASR) - Kluby zámorskej NHL budú môcť od 1. júla siahnuť v rámci trhu s voľnými hráčmi len po dvoch slovenských hokejistoch. Status neobmedzeného voľného hráča nadobudol po vypršaní zmluvy s New Yorkom Islanders obranca Milan Jurčina a v rovnakej situácii sa ocitol aj ďalší zadák Boris Valábik, ktorému Pittsburgh Penguins nepredložil kvalifikovanú ponuku.

Po vzore Valábika sa stali po sezóne obmedzenými voľnými hráčmi aj brankár Jaroslav Janus, obranca Juraj Mikuš a útočníci Tomáš Marcinko s Milanom Kytnárom. Obmedzení voľní hráči sú všeobecne tí hráči, ktorým sa už skončilo obdobie nováčikovského štatútu a ešte nedosiahli vek a ani iné podmienky na status úplne voľného hráča. V NHL, resp. farmárskych tímoch AHL by mali naďalej pôsobiť Janus s Marcinkom, ktorým ich kluby Tampa Bay Lightning a New York Islanders predložili základné ponuky (v prípade oboch s povinným 10-percentným navŕšením platu) a zaviazali si ich tak k rokovaniam o nových zmluvách. Ak by medzi nimi nedošlo k dohode, obe strany by sa mohli obrátiť na arbitráž. Mikuš s Kytnárom zamierili späť do Európy, kde sa upísali klubom Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Mikuš bude v kariére pokračovať v HC Lev Praha a Kytnár v Slovane Bratislava.

Keďže Valábik zo strany "tučniakov" ponuku nedostal, po otvorení trhu ho bude môcť angažovať ktorýkoľvek z klubov NHL. Jurčina sa stal neobmedzeným voľným hráčom automaticky, tento štatút nadobudol už po skončení ročníka 2009/10. S určitosťou možno povedať, že ani jeden z nich nebude patriť k najžiadanejším artiklom na trhu. Pozornosť sa bude sústrediť predovšetkým na útočníkov Zacha Parisea (naposledy New Jersey Devils), Alexandra Siomina (Washington Capitals), či Jiřího Hudlera (Detroit Red Wings). Osobitnú kategóriu tvoria veteráni, o ktorých na trhu nebýva núdza, keďže s pribúdajúcim vekom zvyknú podpisovať len krátkodobé kontrakty. Ponuky budú zvažovať brankár neúspešného finalistu poslednej sezóny New Jersey Martin Brodeur (40 rokov), jeho brankársky kolega Dwayne Roloson (42) či útočníci Teemu Selänne (41) a Jaromír Jágr (40).

Na svoje si prídu aj kluby, pociťujúce potrebu zvýšiť konkurencieschopnosť vo vypätých situáciách. Na trhu bude z bitkárov k dispozícii obávané duo Brandon Prust a Zenon Konopka. Dvadsaťosemročný Prust v minulej sezóne v drese New Yorku Rangers zhodil rukavice v 20 prípadoch, o tri roky starší Konopka sa za Ottawu Senators pobil 18-krát, pričom so 193 trestnými minútami bol tretím najvylučovanejším hráčom základnej časti.
 

Vyberte región